Tarragona per la Custòdia Compartida

 
 

COMUNICAT DE PREMSA 30-JUNY-2007
SOBRE LA RETIRADA DE CUSTÒDIA A LA MARE DE MANRESA

L’associació Tarragona per la Custòdia Compartida condemna públicament l’actuació de la Fiscalia en relació al cas de Manresa en que un Jutge ha ordenat la retirada de la custòdia d’una menor a la seva mare. Segons llegim a la premsa, la Fiscalia ha anunciat que recorrerà la Sentència, ja que ara no considera favorable que es retiri la custòdia perquè no es va tenir en compte l’informe del SATAV.

En un estat de dret, no pot ser de cap de les maneres que en aquest cas de maltractament per manipulació de la mare a la pròpia filla, en que la nena ha estat apartada del seu pare durant anys, i en que s’ha actuat negligentment impedint l’escolarització de la nena, etc, la Fiscalia prefereixi que la menor segueixi amb la seva maltractadora. El fet que una persona sigui maltractada psicològicament, no està exempt de ser qualificat de greu; és més, considerem que és de més gravetat que en els casos de maltractament físic. Si el pare fos el maltractador psicològic, tindrien cap dubte a retirar-li la custòdia?
És per tot això que denunciem públicament i enèrgicament l’anunci de la Fiscalia de recórrer la sentència, una actuació que considerem sense cap mena de sentit per part de qui hauria de ser el primer en defensar l’internés del menor.

Denunciem també públicament a la “Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència”. Ens sembla incorrecte que la DGAIA no hagi retirat la tutela a una maltractadora. Ens sembla un cas més de negligència per part de la Generalitat que es pot unir als casos de les nenes maltractades de Montcada i Reixac i Salou.

Així mateix, recriminem als equips psicosocials (SATAV, SATAF, SAOS...) adscrits com la DGAIA a la Generalitat, per recomanar sistemàticament que es donin les custòdies a les mares, sense entrar a analitzar si els menors estan sent maltractats psicològicament o si seria millor per a ells estar amb el pare o amb una custòdia compartida. Creiem que és una despesa inútil per als contribuents tenir un servei que recomana sempre la custòdia a les mares, i que seria més barat prescindir d’ells, ja que es pot saber amb antelació el resultat dels seus informes, amb lo qual podríem fer fotocòpies d’un informe genèric i ens sortiria més barat a tots. Igualment, tots els fiscals que demanen sistemàticament que es doni la custòdia a la mare, es poden estalviar assistir als judicis, ja sabem tots per endavant quina serà la seva posició.


Tarragona, 30 de Juny de 2007

Associació “Tarragona per la Custòdia Compartida”.